Dartmouth Fire station

Fire District No. 3 of Dartmouth, MA commissioned BTGA and Stewart, Cooper, Newel Architects to develop a design for the expansion of their Headquarters to meet the needs of their expanding Town that included: new bunk rooms to accommodate a future full time crew, the expansion of administration and training spaces and expanded crew spaces including a new Day Room and physical conditioning spaces. Our team worked to develop a construction strategy that would minimize the impact of construction on the operation of the station that was to remain operational throughout construction.

 

The completed design is intended to compliment the surrounding residential neighborhood and commercial buildings. It provides a bright, welcoming lobby and space for the public. Substantial upgrades were made to the building’s mechanical, electrical, plumbing, and information technology infrastructure.  Accommodations were made to allow for a ladder truck that previously would not fit in the building.